Program 2024

Januari 

13/1 Lördag.  Hemmanaturen ägnas denna lördagförmiddag all uppmärksamhet. Det aktuella vädret, kanske trettio centimeter snö eller tio plusgrader, sätter ramarna för vart vi styr våra steg. Men visst är de skönt att efter alla helger få träffas i hemmaskogen. Fika, klädsel, skodon, kikare. Samling på parkeringen vid Coop Extra kl. 09.00.
Ansvariga Björn Herrlund tfn 070-951 53 23
& Janne Johansson tfn 073 390 50 91.

 

Februari

1/2 Torsdag.    ÅRSMÖTE för Örkelljungabygdens Natur – mötet börjar 18.30 och genomförs i Utbildningscentrums lokaler. Föreningen bjuder på fika. Efter årsmötet , ca 19.00, kommer naturfotografen Mats Bentmar visa sitt bildspel Mina möten med varg. Mats presenterar sin bildvisning på detta sätt: ”Inget djur är så omdebatterat som vargen. Numera finns den även i Skåne och det väcker många olika känslor. Jag har följt några vargrevir i Västmanland ca tio år och här berättar jag om mina möten genom åren. Bildspelet varar ca en timme och innehåller även ljudinspelningar.
Ansvarig  Styrelsen.

 

25/2 Söndag.Fukushima inifrån den röda zonen”. Journalisten och fotografen Agneta Elmegård är en av initiativtagarna bakom Aftonbladets Klimatlive som startade upp för tre år sedan och där tidningen gör daglig rapportering om klimat och miljö. Vid besöket i Örkelljunga kommer Agneta att fokusera på en reportageresa hon gjorde 2018 bort till Japan. Hon var då en av få journalister som fick klartecken att besöka de områden kring kärnkraftverken i Fukushima som slogs ut av den tsunamivåg som följde av kraftiga jordbävningar ute till havs. Detta var sju år efter den förödande katastrofen, som skedde 2011, vilken fick till följd att ”mängden radioaktivt cesium som spreds i atmosfären efter explosionen var lika med 168 Hiroshimabomber”. Vi får höra hur lokalbefolkningen tillsammans med forskare kommit fram till att det går att odla raps på den av cesium kontaminerade jorden. Det visar sig nämligen att den olja som utvinns från rapsen förblir okontaminerad av det cesium som finns i marken, samtidigt som blasten istället drar åt sig extra mycket av det radioaktiva ämnet och på så sätt bidrar till att rena jorden. Föreläsningen hålls i Utbildningscentrum och börjar redan kl 11.00!! OBS tiden!
Ansvarig Janne Johansson  Tfn 073 390 50 91.

 

Mars

11/3 Måndag. Per Angelstam  skogsföredrag:  Isolerade öar av habitat eller fungerande grön infrastruktur? – utvärdering av tillstånd och trender. Denna kväll ska den kunnige forskaren och skogsmänniskan Per Angelstam ge oss en bakgrund till hur skogsbrukets alltmer rationella, effektiva framväxt under 1900-talet på många sätt har skapat förenklade nutidsskogar, med ofta starkt utarmad biologisk mångfald. Hur kan en mer rimlig framtid möjligen se ut, behöver vi restaurera många av våra nutidsskogar eller hur gör vi? Många möjligheter till samtal och diskussion denna kväll. Föredraget kommer att börja 19.00 i Örkelljunga församlingshem.
Ansvarig Janne Johansson  Tfn 073 390 50 91.