Januari
13/1 Lördag. Hemmanaturen ägnas denna lördagförmiddag all uppmärksamhet. Det aktuella vädret, kanske trettio centimeter snö eller tio plusgrader, sätter ramarna för vart vi styr våra steg. Men visst är de skönt att efter alla helger få träffas i hemmaskogen. Fika, klädsel, skodon, kikare. Samling på parkeringen vid Coop Extra kl. 09.00.
Ansvariga Björn Herrlund tfn 070-951 53 23
& Janne Johansson tfn 073 390 50 91.
Februari
1/2 Torsdag. ÅRSMÖTE för Örkelljungabygdens Natur – mötet börjar 18.30 och genomförs i Utbildningscentrums lokaler. Föreningen bjuder på fika. Efter årsmötet , ca 19.00, kommer naturfotografen Mats Bentmar visa sitt bildspel Mina möten med varg. Mats presenterar sin bildvisning på detta sätt: ”Inget djur är så omdebatterat som vargen. Numera finns den även i Skåne och det väcker många olika känslor. Jag har följt några vargrevir i Västmanland ca tio år och här berättar jag om mina möten genom åren. Bildspelet varar ca en timme och innehåller även ljudinspelningar.
Ansvarig Styrelsen.
25/2 Söndag. ”Fukushima inifrån den röda zonen”. Journalisten och fotografen Agneta Elmegård är en av initiativtagarna bakom Aftonbladets Klimatlive som startade upp för tre år sedan och där tidningen gör daglig rapportering om klimat och miljö. Vid besöket i Örkelljunga kommer Agneta att fokusera på en reportageresa hon gjorde 2018 bort till Japan. Hon var då en av få journalister som fick klartecken att besöka de områden kring kärnkraftverken i Fukushima som slogs ut av den tsunamivåg som följde av kraftiga jordbävningar ute till havs. Detta var sju år efter den förödande katastrofen, som skedde 2011, vilken fick till följd att ”mängden radioaktivt cesium som spreds i atmosfären efter explosionen var lika med 168 Hiroshimabomber”. Vi får höra hur lokalbefolkningen tillsammans med forskare kommit fram till att det går att odla raps på den av cesium kontaminerade jorden. Det visar sig nämligen att den olja som utvinns från rapsen förblir okontaminerad av det cesium som finns i marken, samtidigt som blasten istället drar åt sig extra mycket av det radioaktiva ämnet och på så sätt bidrar till att rena jorden. Föreläsningen hålls i Utbildningscentrum och börjar redan kl 11.00!! OBS tiden!
Ansvarig Janne Johansson Tfn 073 390 50 91.
Mars
11/3 Måndag. Per Angelstam skogsföredrag: Isolerade öar av habitat eller fungerande grön infrastruktur? – utvärdering av tillstånd och trender. Denna kväll ska den kunnige forskaren och skogsmänniskan Per Angelstam ge oss en bakgrund till hur skogsbrukets alltmer rationella, effektiva framväxt under 1900-talet på många sätt har skapat förenklade nutidsskogar, med ofta starkt utarmad biologisk mångfald. Hur kan en mer rimlig framtid möjligen se ut, behöver vi restaurera många av våra nutidsskogar eller hur gör vi? Många möjligheter till samtal och diskussion denna kväll. Föredraget kommer att börja 19.00 i Örkelljunga församlingshem.
Ansvarig Janne Johansson Tfn 073 390 50 91.
20/3 Onsdagkväll. Skymningsvandring. När ljuset tonar bort denna onsdag vandrar vi genom de trolska fornåkrarna i Lärkesholm. Vi söker oss därefter ner mot sjön och följer stigen tillbaka. Vi hoppas bli ledda sista sträckan av en välkomnande eld vid grillplatsen i höjd med Gustafs backe. Där samlas vi och värmer oss när vi inväntar glöderna och den som vill kan sedan grilla sina medhavda korvar eller bara njuta av skymningen och en kopp varm dryck denna tidiga vårkväll. Varma kläder och täta skor kan vara bra. Medtag egen fika och eventuellt korv med tillbehör om så önskas. Samling 17.45 vid COOP Extra.
Ansvariga Birgit och Pär Svensson.
April
7/4 Söndag. Myrvandring. Vi försöker hålla fortsatt liv i vår fleråriga tradition, den att i april månad vandra runt i något intressant myrkomplex i kommunen. Vi väntar med att bestämma vilken mosse vi kommer att gå på tills vi närmar oss utsatt datum. Nu förtiden tycks kraftiga volymer regn kunna vräka ner på kort stund. Hoppas du vill avsätta denna dag för att uppleva våra unika tassemarker.
Samling 09.00 vid COOP Extra.
Ansvariga Janne Johansson & Patric Carlsson.
Maj
4/5 Lördag. Hallands Väderö. Denna lördag gör vi åter en Väderötur; visst måste alla hålla med om att denna ö är något utöver det mesta, i alla fall på våra breddgrader! Och i början av maj får man både uppleva rik fågelsång och en diversifierad flora. Och så kan man köpa glass i kiosken! Kan livet vara bättre? Vi samlas vid COOP Extra kl. 08.45.
Ansvariga Janne Johansson & Eva Persson.
25/5 Lördag. Hässleholmsutflykt med växter och naturtyper i fokus. Denna dag vandrar vi runt de vackert liggande sjöarna Algustorpasjön och Rammsjön i Hässleholms kommun. Områdena vi ska besöka ligger knappt halvmilen norr om Röke. Samling vid COOP Extra kl. 09.00.
Ansvarig Janne Johansson tfn 0733 905 09.
Juni
5/6 Onsdag. Naturnatten, ett säreget arrangemang! Detta år har Björn och Kurt Arne lovat ledsaga oss ut i mörka natten för att om möjligt hitta någon lämplig fågellokal med spännande nattliga fågelläten. Är du spänd på att uppleva något häftigt,så se till att komma med. Och så ska vi också ha tur med vädret, förstås. Samling vid COOP Extra kl. 21:00.
Ansvariga Björn Herrlund & Kurt Arne Johansson.
16/6 Söndag. Vilda blommornas dag. Otaliga gånger under åren som passerat har Zigge visat hugade blomälskare runt på någon av kommunens mer spännande floralokaler. I skrivande stund har detta års besökslokal ännu inte bestämts, men om du följer oss på vår hemsida, så lovar vi avslöja platsen några veckor innan dagen D. Samling vid COOP Extra kl. 09.00.
Ansvarig Janne Johansson
Ansvarig Birgit Svensson tfn 076-775 44 79
Augusti
1/8 Torsdag. Slåtter i Spångabygget. Den traditionella vildhöstnaden, ängahöstnaden på vår sidvall i Spång går i år av stapeln i augusti månads början. Vi slår med gemensamma lieslag av de nu överblommmade gräsen och örterna i den fuktiga slänten. Samling vid före detta Netto kl. 17.50 eller uppe vid Spångabygget kl. 18.00. Föreningen bjuder på förplägnad!
Ansvariga Perry Vigelsbo tfn 070-444 74 38, Eva Johansson & Janne Johansson tfn 073-390 50 91.
8/8 Torsdag. Borttagning av gräset i Spångabygget. Det är ikväll dags att räfsa och bära bort det i förra veckan avslagna gräset uppe i Spång. Hoppas du hittar tid att vara med. Var och en håller sig med fika. Samling vid Spångabygget 18.00.
Ansvariga Perry Vigelsbo tfn 070-444 74 38, Eva Johansson & Janne Johansson tfn 073-390 50 91.
11/8 Söndag. Naturmåleri – Måla i naturen – en workshop där vi möts med olika perspektiv. Som ett samarrangemang mellan Naturskyddsföreningen Örkelljungabygdens Natur och Örkelljunga Konstförening åker vi till sjöarna i Lärkesholm. På plats upplever vi tillsammans naturens värld och klär den i bild med kamera, olja, akvarell, garn, ord osv. Så leker vi gemensamt oss framåt helt opretentiöst! Var och en tar med vad den vill och önskar använda för material, likaså egen fika eller lunch. För nybörjaren finns prova-på-material att låna på plats. Är det inte brandrisk finns möjlighet till att grilla. Vi samlas på Coop Extras parkering kl. 09.45. Vi beräknar hålla på till cirka kl. 13. Välkommen!
Ansvariga Birgit och Pär Svensson 076-775 44 79
September
15/9 Söndag. Flyttfågeltider Flytttider för flyttfåglar börjar hos oss redan efter midsommar med en del vadare. Sträcktiderna slutar inte förrän i novemberför de sista arterna. Så denna söndag tar vi oss på ett lämpligt sätt ut till kusten, där både tidiga flyttfåglar, liksom en del senare kan hittas. Medtag fika för två tillfällen och någon timme efter lunch är vi tillbaka. Samling vid COOP Extra kl. 8.00.
Ansvariga är Björn och Kurt-Arne.
OBS Inställt – 21/9 Lördag. Svampdag i nån hemmamark. – OBS Inställt. Vi hoppas att denna höst blir givande för den som vill vistas ute i svampskogen. Men valet av marker vi ska besöka avgörs som vanligt av sensommarens väderlek. Glöm inte bra svamplitteratur! Väl mött. Vi ses på COOP Extra kl. 09.00. Glöm inte svampkorgen och inte heller fikakorgen.
Ansvariga Janne Johansson & Eva Persson tfn 070-830 14 27.
Oktober
17/10 Torsdag. En exklusiv föreläsning bjuds vi på denna kväll. Vi får höra Jan Svante Vanbart då han berättar om sitt upplevelserika liv med speciell fokus på Mayafolkets kalendrar, skriftspråk, pyramider och kosmiska astronomi. Jan Svante Vanbart växte upp i Örkelljunga (under namnet Jan Svantesson) men bor sedan 1980 på en ekoby i Mexiko och har gjort ett antal resor till Mayafolkets gamla riken i södra Mexiko, Guatemala och Honduras. OBS – ny lokal: Vi samlas på biblioteket i Örkelljunga, där föreläsningen börjar kl. 19,00.
Ansvarig Eva Persson tfn 070-830 14 27.
November
16/11 lördag. Vandring runt Skinningeholmssjön; detta år ska vi försöka lära oss mer hur omgivningarna till Skinningeholmssjön är beskaffade. Sjön ligger nära det lilla samhället Skånes Värsjö, ett samhälle som byggdes upp efter det att järnvägen anlagts på 1890-talet. Samling vid COOP Extra kl. 09.00.
Ansvarig Janne Johansson tfn 073-390 50 91.
December
5/12 Torsdag. Egna bilder. Vi håller fast vid denna traditionella föreningsträff med bilder från året som gått. Hoppas du ställer upp med dina egna, bästa foton, med anknytning till naturen och gärna Örkelljunga Natur. Vi begränsar oss till max 100 bilder per person!! Detta är en bra kväll att minnas på – nu när decembermörkret omsluter oss. Samling i Utbildningscentrums lokaler kl 19.00
Ansvariga Perry Vigelsbo tfn 070-444 74 38 & Janne Johansson tfn 073-390 50 91.
26/12 Torsdag. Annandag jul. Hallands Väderö. Bjärekretsen har gjort annandagen till en återkommande Väderödag och vi i vår förening behöver bara haka på. Vill du få en ordentlig nypa ny luft mitt i julhelgens stök och alla måsten så häng med denna dag! Avfärd kl. 08.45 från COOP Extra. Samling vid Väderöbåtarna i Torekov 09.45.
Ansvarig Eva Persson tfn 070-830 14 27.
Januari 2025
6/2 Torsdag. ÅRSMÖTE för Örkelljungabygdens Natur 2025 – mötet börjar 18.30 och genomförs i Utbildningscentrums lokaler. Föreningen bjuder på fika. Efter årsmötet , ca 19.00, bjuds deltagarna på något föredrag som ännu inte är bestämt – håll utkik på vår hemsida och våra sociala medier om detta.
Ansvarig Styrelsen.